Een boek als nalatenschap

Jaren geleden was ik in Parijs. Samen met de man van mijn dromen, die dat gelukkig nu nog steeds is:) We gingen naar Pere Lachaise een van de mooiste begraafplaatsen in Europa. Beroemdheden als Chopin, Rossini, Jim Morrison, Edith Piaf, en schrijvers als Molière, Balzac, Colette, Marcel Proust, Jean de la Fontaine, Oscar Wilde liggen er begraven. Een prachtige plek!

Wat ons opviel waren de enorme grafmonumenten. Gigantisch soms.
Kennelijk hebben mensen de behoefte om graag iets na te laten en het liefst voor de eeuwigheid. Dan maar met een enorm grafmonument!

De wens om gekènd te worden is groot. Iedereen heeft ook een verhaal dat verteld moet én mag worden. Elk verhaal is uniek. En het is jammer als die verhalen verdwijnen.

Mijn ouders zijn al lang overleden. Al bijna 25 jaar. Ik kan niet meer vragen hoe hun jeugd was. En het gekke, hoe langer geleden, hoe meer vragen ik heb. En dan vergeet ik voor het gemak nog even de verhalen van hún ouders….maar een paar verhalen ken ik nog. Jij vast ook van je ouders?

Mijn moeder is geboren en getogen in Amsterdam.Ik weet dat ze een keer werd aangehouden op de kruising Koninginneweg en Zijlweg. Een grote kruising, als je hemt kent. Ze reed door rood, ging in discussie met de agent en moest uiteindelijk mee naar het bureau. Belediging van een ambtenaar in functie.Wat ze precies gezegd heeft weet ik niet. Maar ik wou dat ze het opgeschreven had of dat ik het gevraagd had.
En of mijn moeder altijd echt te brutaal was of gewoon pittig Amsterdams?
Ik hou het op het laatste. Want toen ze zeventig was, werd ze ook aangehouden achter het stuur in haar dorp omdat ze harder reed dan vijftig. Ze draaide het raampje open en zei tegen de agent.” U ziet toch zo ook wel dat u geen Gijs van Lennep voor u heeft?”
Of ze nu wel of geen bekeuring kreeg weet ik jammergenoeg niet.

We houden van verhalen. Vooral over onszelf en onze familie. Ik begrijp de populariteit van het NPO programma Verborgen Verleden dan ook heel goed.Een programma waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis. Die soms heel verrassend is.

Momenteel schrijf ik voor iemand die zo’n bijzonder levensverhaal heeft. Het boek verschijnt in september 2019. Als ik het zou verzinnen, zou niemand het geloven.
Het echte leven, daar kan werkelijk geen fictie tegen op. Want wat voor jou ‘gewoon’ is, is voor een ander heel bijzonder. Als je tenminste durft dat te zeggen wat jou uniek maakt. Daar houden mensen van.